8 JUNI: Glitchstudio – Bjornus Van Der Borght

Geschreven doorViktor Van Hoof -08 december 2023

Wat: In deze workshop leren we de mogelijkheden van ‘Datacorruption’ of ‘databending’ om zonder hallucinerende substanties een afbeelding te laten trippen.

Waar: Het Entrepot (Het Lab), Binnenweg 4, 8000 Brugge

Wanneer: woensdag 8 juni 2022 van 18u tot 21u

Prijs: Gratis voor jongeren -30 jaar. Normaal tarief (+30 jaar) is 10 euro.

Benodigdheden: laptop & een eigen foto, eigen ontwerp, toffe internet vondst of afbeelding van je geliefde.

‘Datacorruption’ of ‘databending’ is het opzettelijk manipuleren van data. Door computerprogramma’s op een manier te gebruiken die niet voorzien zijn voor de doelstellingen, is het mogelijk om afbeeldingen te ‘hacken’ om generatieve internetkunst te maken.

In deze workshop zullen we een bestaand internetkiekje gebruiken om het via een audio programma te sonificeren. Een methode die we door het forceren van digitale data kunnen inzetten om oneindig veel caleidoscopische varianten te creëren van een beeld.


Databending of datahacking is een techniek met meer relevantie dan enkel grafische resultaten. Het gaat over het idee alternatieven te zoeken op bestaande structuren. Op vele manieren staat datahacking garant voor alternatief en progressief denken. Het breekt zowat met iedere norm die aangenomen wordt in traditionele creatie processen waardoor datahacking als een vorm van cyberpunk gezien kan worden.

Bjornus Van Der Borght is een multidisciplinaire beeldend kunstenaar diep geworteld in de mediakunst. Maar zelfs die term is bij bewering te klein. Zijn onbeheersbare kunst gaande van motion design tot installatie tot fysieke beeldhouwing drukt feilloos een vinger op de grenzen van elk toegeëigend medium.

Related posts

16 mei 2022

11 OKT: Aftrap OPEN LAB seizoen

16 mei 2022

Workshops: Producer School & Ableton Live

16 mei 2022

OPEN LAB: Instapworkshop zeefdruk met Kristina Tchikin

Creatief Europese unie

In elkaar geknutseld door UNDEFINED