Schrijf je nu in voor Open Lab Talk met Ward Zwart (22 oktober) – CANCELLED :-(

Geschreven doorWillem -03 september 2020

Open Lab Talks: Kunstenaars vertellen over hun werk, techniek en inspiratie

In Open Lab Talks nodigen we op donderdagavonden kunstenaars uit om in Het Lab aan onze werktafel aan te schuiven. Ze tonen hun werk en in een informele babbel kom je meer te weten over hoe ze werken, welke technieken ze gebruiken, wat hun inspiratiebronnen zijn. Allemaal hebben ze “iets” met tekenen in de breedste zin van het woord. Daarna is er Open Printlab, zoals op normale donderdagavonden.

Indré Svirplyte
do 24 september // 19u00

Ward Zwart
do 22 oktober // 19u00

Donderdag 22 oktober: Ward Zwart

Met grote spijt in het hart cancellen we dit samenzijn door de huidige corona-ontwikkelingen. Don’t worry: we’ll be back.

Door Covid-19 zijn er slechts 5 plaatsen beschikbaar voor deze talk! We kunnen er hierdoor voor zorgen dat we in een informele sfeer gezellig en veilig samen kunnen zijn.

Ward Zwart (1986) is even mysterieus als z’n werk zelf. Je zult geen fancy persfoto’s of wollig neergeschreven biografie vinden. Zijn tekeningen zelf zijn het hoofdpersonage. Zijn portfolio mag er wel wezen. Tientallen zelfuitgegeven zines en publicaties in o.a. De Morgen, De Standaard tot zelfs The New York Times.

Hij maakt al jaren donkere, vervreemdende maar ook soms grappige potlood en houtskooltekeningen over alledaagse taferelen. Zijn favoriete onderwerpen zijn de leefwereld van jongeren en dieren. Inspiratie vindt hij online, in oude boeken, op optredens en in het dagelijkse leven. Zijn “mentale database van beelden” combineert hij in prachtige zines die hij vaak in eigen beheer uitbrengt. In alles wat hij doet, heerst een echte Do-It-Yourself sfeer. Ward Zwart is een tekenende punk.

“Wolven” – Ward Zwart

In 2016 bracht hij zijn eerste graphic novel Wolven uit bij Bries. Het werd een duister verhaal zonder traditionele verhaallijnen en climaxen. Alleen betoverend mooie tekeningen. Het is zijn artistiek antwoord op seutige stripverhalen.

Benieuwd hoe Ward Zwart aan de slag gaat? Hoe hij beelden opbouwt, verhalen vertelt, welke technieken hij gebruikt en hoe hij inspiratie vindt? Kom dan af naar ons Open Printlab met Ward Zwart op 22 oktober 2020.

Ward Zwart schuift aan aan onze werktafel en zal er zijn werk tonen en duiden. Daarna blijft hij nog even zeefdrukken om dan terug in de anonimiteit te verdwijnen. Zeker afkomen!

Donderdag 24 september: Indré Svirplyte

Indré Svirplyte @ Hyperdruk#2 (foto: Jolien Chielens)

Mooie lelijke tekeningen

Indré Svirplyte is een Litouwse illustratrice en grafisch ontwerpster. Haar werk in 3 woorden: Bruegel on acid. Of nog: barokkerig, drukbevolkt, waanzinnig, koortsig. Haar getekende werelden wordt bevolkt door vreemde kopvoeters, wezens die het midden houden tussen mens en snaveldier, lachende zonnetjes en andere psychedelische taferelen. Het tekenplezier spat er van af. Indré tekent heel onbevangen en op het gevoel. Haar tekeningen mògen lelijk zijn. Daarom alleen al is ze als tekenaar inspirerend.

Anything goes

Wie zegt dat tekeningen op een wit blad gemaakt moeten worden? Waarom geen illustraties met gehaakte tapijten, strijkparels, keramiek, vinylplaten of borduurwerk? Indré zoekt grenzen op en breekt er vrolijk door.

Eind 2019 had ze haar eerste solo-tentoonstelling in Pleasure Island.

Werk voor “Onder Vlaamsche Druk” in het kader van Hyperdruk#2

Het Lab wordt viert in maart z’n eerste verjaardag. Dat vieren we door een serie van inspirerende workshops en events onder de originele noemer #1jaarhetlab.

Related posts

3 september 2020

11 OKT: Aftrap OPEN LAB seizoen

3 september 2020

Workshops: Producer School & Ableton Live

3 september 2020

OPEN LAB: Instapworkshop zeefdruk met Kristina Tchikin

Creatief Europese unie

In elkaar geknutseld door UNDEFINED