Info

Image for Info

Open grafiekatelier in Het Entrepot

Voor wie wild wordt van inkt en de geur van verse prints is er Het Printlab: het grootste open zeefdruk / grafisch atelier in Brugge. Grafische kunsten staan er centraal. Je kunt er terecht om te zeefdrukken, te risoprinten en houtsnedes/lino’s te drukken. Om gebruik te maken van het Printlab, moet je lid zijn.

foto’s: Rik Vannevel

Je vind het atelier op de eerste verdieping van Het Entrepot (Binnenweg 4, Brugge).

Leden van Het Printlab kunnen van maandag tot zaterdag tussen 8u en 23u in het atelier te komen werken. Voor je zelfstandig kan komen drukken, moet je twee workshops zeefdruk gevolgd hebben:

Workshop zeefdruk deel 1

Leer zeefdrukken in Het Printlab! 

In deze instapworkshop wordt het proces van zeefdruk van A tot Z uitgelegd. Ons eigen atelier staat centraal: je krijgt een grondige uitleg over hoe je in Het Printlab kunt zeefdrukken. Elk nieuw lid van Het Printlab die geen aantoonbare ervaring heeft met zeefdruk moet deze workshop doorlopen.

We behandelen de volgende stappen:

1) Hoe prepareer je een zeef? Ontvetten, drogen, emulsie inzetten
2) Hoe prepareer je een beeld? Hoe moet dat beeld er uit zien en hoe moet ik die belichten op mijn zeef? 
3) Hoe verloopt het drukproces? Inrakelen, drukken, opkuisen

Workshop zeefdruk deel 2

Als je de eerste instapworkshop zeefdruk gevolgd hebt én lid bent geworden van Het Lab, kun je je inschrijven voor deze workshop.
Na het volgen van deze workshop, ben je klaar om in het Printlab te komen zeefdrukken! 

In deze workshop doe jij al het werk zelf. Er is wel iemand aanwezig om het proces te begeleiden. Je maakt je eigen ontwerp op een zeef en drukt die dezelfde avond nog. Als je vastloopt, wordt je geholpen. 

Vanaf deze workshop ben je volwaardig lid van het Printlab! Je zeef mag je nog op onze kosten huren en belichten. Je ander verbruiksmateriaal (inkt, papier, …) kun je hier aankopen. Je mag uiteraard ook eigen papier of inkt (op waterbasis), gedrukte transparanten, … meebrengen. 

Wat is er mogelijk?

Zeefdruk

Zeefdrukkers kunnen er van A tot Z terecht voor hun prints. Al het materiaal is er aanwezig om te drukken (zeven, emulsie, belichter, afspuitbak, inkt, papier, zeefdruktafels).

We hebben 7 zeefdruktafels met afzuiging, waaronder 1 grote tafel met een handrakel. Er is dus vrijwel altijd een plaatsje vrij om te drukken. Verder hebben we een hele selectie aan inkten die te koop zijn in het atelier per 200ml. Je kunt ook je eigen inkten (op waterbasis) meebrengen. Hetzelfde geldt voor papier.

Risoprint

Onze Risograph EZ-200 staat klaar om je zines, illustraties of artprints te drukken. We hebben 4 kleuren voor onze Riso: blauw, rood, zwart en groen. Max. formaat = A4.

Houtsnede

Voor houtsnedes en linodruk kun je de pers van onze golden member Timothy Verlinde gebruiken. Met een walsbreedte van 60cm kun je je gutsen slijpen om XL prints te maken!

Prijslijst

Zeefdruk

Huur van zeef (incl. emulsie + belichting)

5 euro

Wit papier 125gr (700x400mm)

Gratis te gebruiken als proefpapier

Transparant A4

20 cent

Drukpapier 175 - 220gr (700x400mm)

20 cent / vel

Stickerpapier (700x400mm)

50 cent / vel

200ml inkt (papier)

5 euro

200ml inkt (textiel)

6 euro

Colad mengpot (verplicht te gebruiken)

1 euro

Risoprint

De prijs van risoprints is vooral afhankelijk van het aantal kleuren in het ontwerp. Je betaalt als lid van het Printlab 3 euro per master (=ontwerp in 1 kleur) en 30 cent per print per kleur op basispapier.

Bv. Een oplage van 50 riso art-prints in 2 kleuren kost je:
6 euro voor 2 masters
0,3 euro x 2 (= 0,6 euro) per print (=30 euro voor 50 prints)
Totaal: 36 euro

Voor risoprints maak je altijd een afspraak met [email protected]

variabel

Hout- en linosnedes

Etsinkt (meerdere kleuren beschikbaar) - per uitrol voor kleine oplage

1 euro

Creatief Europese unie

In elkaar geknutseld door UNDEFINED