📅 Workshop zeefdruk op textiel met Puma Press (VOLZET)

Geschreven doorWillem -08 juni 2023

Leer zeefdrukken op textiel in Het Printlab

Altijd al je eigen T-shirts willen ontwerpen en drukken? Goed nieuws. Op zaterdag 21 maart geeft het Antwerpse duo Puma Press een workshop textieldruk in Het Lab. Ontwerp in 1 dag je eigen textiellijn en verkoop je eerste kunstwerken op stof.

Wat: Leer zeefdrukken op textiel. Je brengt je eigen T-shirts mee die je tijdens de workshop bedrukt met je eigen ontwerp. (max. 5 T-shirts / pull-overs / tote bags). (max. 8 deelnemers)

Waar: Het Printlab (eerste verdieping van Het Entrepot)

Wanneer: zaterag 21 maart 2020, 13:00 – 18:00

Wie: Puma Press (Esther Vandenbroele & Arne Wastyn)

Prijs: 20 euro (jongerentarief -30 jaar) / 40 euro (normaal tarief +30 jaar)

Maak je eigen kledinglijn

Net zoals zines, pins en prints zijn gezeefdrukte shirts een makkelijke en creatieve manier om zakgeld bij te verdienen. De techniek van het zeefdrukken is perfect geschikt op ontwerpen op een duurzame manier op textiel te zetten. Bovendien ben je amper beperkt in oplage: eens je een zeef hebt voorbereid met je ontwerp erop, kun je honderden keren dezelfde shirt printen.

workshop zeefdruk met Puma Press in Het Lab
Esther & Arne van Puma Press

Je komt naar de workshop met je eigen stukken textiel. Tip: neem lichtgekleurde stukken mee. Op donkere stoffen dekt de inkt minder goed. Iedere deelnemer kan maximum 5 stukken bedrukken.

Wat zul je leren?

Op deze workshop leer je hoe zeefdrukken op textiel werkt. Je leert een ontwerp op te bouwen op transparant papier. Je leert hoe het proces van zeefdrukken werkt: van belichting tot druk. We staan stil bij wat er belangrijk is als je op stof wil gaan drukken: de gaasdikte van je zeef, de druk op je rakel, de positie van je print op je stof, en veel meer.

Aan het eind van de workshop ben je klaar om zelf aan de slag te gaan met zeefdruk in je eigen toekomstige textielprojecten.

Klaar om zelf aan de slag te gaan? Schrijf je hier in voor deze workshop. Plaatsen zijn beperkt tot acht deelnemers. UPDATE: deze workshop is volzet. Als je je inschrijft, kom je op de wachtlijst terecht.

Hoe werkt zeefdruk eigenlijk?

Het proces van zeefdruk is eenvoudig maar je hebt er wel het materiaal voor nodig. De “zeef” is je basis-werkgereedschap. Het is een uiterst fijnmazig geweven gaas die in een aluminium frame is gespannen. Op het gaas brengen we met een speciale rakel een hele dunne laag “emulsie” aan. Dat is een lichtgevoelige verf-achtige substantie. Als de emulsie blootgesteld wordt aan UV-licht, droogt ze en hecht ze zich aan het gaas van de zeef. Je sluit er de “poriën” van het gaas mee af. Dat is de kern van zeefdruk: alles wat je niet blootstelt aan UV-licht, kun je met water uitspuiten. Als je zeefdrukt, leg je bij de belichtingsfase een transparant met daarop je ontwerp in zwarte inkt tussen de lamp en je zeef. Resultaat: het UV-licht gaat dwars door het transparant, maar niet door de zwarte inkt. Je beeld op je transparant, kun je dus uitspuiten en taddaaa: je hebt een zeef waarmee je voortaan je ontwerp zoveel je maar wil kunst drukken. Dat drukken, dat doen we door dikke inkt in de zeef te leggen en met een rakel over het beeld te trekken. De inkt gaat enkel door de zeef waar je beeld is uitgespoten.

Jakob Van Den Broucke illustreert gewillig hoe zo’n zeef er uit ziet. Het gele gaas is het gaas zonder emulsie, daar kan de inkt door. De paarse laag, dat is de emulsie. Daar kan geen inkt door.
Hier illustreert kunstenaar Jakob Van Den Broucke hoe een transparant, die men belicht op de zeef, er uit ziet. In de belichtingsfase wordt het UV-licht waardoor de emulsie verhardt, tegengehouden door de zwarte inkt op het transparant. Resultaat: je kan je beeld letterlijk uit je zeef spuiten.
Deze workshop is een samenwerking tussen Het Lab & Puma Press

Related posts

18 februari 2020

OPEN LAB: Instapworkshop zeefdruk met Kristina Tchikin

18 februari 2020

Kortfilmjam: Bootcamp Voor Jonge Filmmakers

18 februari 2020

HYPERLAB ✦ 15.04

Creatief Europese unie

In elkaar geknutseld door UNDEFINED