• #post

Interview Timo Verlinde: “Start Een Drukatelier. Koop Een Lepel”

Gepubliceerd op 15 februari 2024

Timo komt op zaterdag 14 september 2019 een workshop lino / houtsnede geven in Het Lab. We liepen even onze bureau uit om hem een paar vraagjes te stellen.

Als je Timothy Verlinde zoekt, bel hem niet. Kom naar het Printlab. Grote kans dat je hem daar aantreft. Timo is één van de vaste gasten in het atelier en altijd ofwel aan het ontwerpen, ofwel aan het cutten. Zijn stiel: linoprints maken. Zijn tools: vlijmscherpe Japanse gutsen, grote lappen lino… en een big ass beauty van een etspers.

 

“Mijn eerste atelier was eigenlijk niet meer dan een tafelblad op schragen en een lepel om mee te drukken.”

 

Voor de mensen die jou nog niet kennen, stel jezelf eens voor.

Ik ben Timo, 25 jaar en woon in Jabbeke op een kleine 20 minuutjes van het Brugse centrum met mijn vriendin Lauren en mijn twee honden Ziggy en Alaska. Ik ben trotste eigenaar van een drukpers die te vinden is in het Printlab in Het Entrepot. Mijn vrije tijd vul ik met het maken van prints, skaten, chillen met vrienden of mezelf iets nieuws leren.

 

Waar is voor jou je passie voor print begonnen?

In mijn 7de jaar op in de kunstschool in Gent kreeg ik al een eerste introductie. Toen ik verder ging studeren op het KASK ben ik pas echt verliefd geworden op grafiek. Die studies heb ik jammer genoeg niet kunnen verderzetten. Ik was wel zo gepassioneerd dat ik besloot een paar jaar te gaan werken, mijn eigen drukpers te kopen en mijzelf alles aan te leren.

In tussentijd bleef ik prints maken en met de hand afdrukken in wat ik in die tijd “mijn atelier” noemde. Maar dat was eigenlijk niet meer dan een tafelblad op schragen en een lepel om mee te drukken.

 

Je leeft voor print, skateboarden en muziek. Hoe hebben die 3 voor jou met elkaar te maken?

Ze voeden elkaar. Skateboarden was mijn eerste grote passie. Ik skate nu al een 16-tal jaar. Zonder die passie had ik nooit de drive gevonden om zo volhardend met print bezig te zijn. Het leert je wel echt belangrijke lessen.

Een goede twee jaar geleden ontmoette ik Dawid, hij had dezelfde interesses, luisterde dezelfde muziek en wou ook enkel bowls skaten. Toen we op een dag op mijn zolder met zijn gitaar aan het foefelen waren raakte ik hooked, een maand later kocht ik mijn eigen elektrische gitaar.

Muziek heeft me altijd wel geboeid, sinds jonge leeftijd luisterde ik al naar veel muziekgenres en merkte ik dat ik dat nodig had om een bepaalde mindset te creëren. Het kan me een echte boost geven voor een skate-sessie of juist heel rustig maken voor lange teken- of snij-sessies… you know when you’re in the zone.

De juiste soort muziek speelt een grote rol natuurlijk. Voor mij is het vooral doom/psychedelische rock. Zware, logge riffs of totally psyched out solo’s : denk aan Sleep, Om, Electric Moon, Samsara Blues Experiment. They get me there.

Wat kunnen mensen bij jou leren op de workshop houtsnede?

Mensen kunnen terecht voor een instapworkshop waarin het gehele proces van een houtsnede uitgelegd wordt, er zal gepraat worden over verschillende soorten snijtechnieken, de bepaalde problematiek/overgave die samen gaat met het proces, gebruik van contrast. Van hoe je grijswaarden kan creëren, tot hoe je de print degelijk afgedrukt krijgt op papier.

 

Waaraan herken je een goede lino of houtsnede?

Een lino- of houtsnede wordt in beperkte oplage op papier van hoge kwaliteit gedrukt. De kunstenaar zet op elk exemplaar zijn signature en het aantal prints dat hij van die bepaalde houtsnede of lino gemaakt heeft. Het ziet én ruikt de vettige inkt mooi op het papier liggen als je de print scheef houdt.

Of je houtsnede of lino al dan niet een goeie is, wordt voor het grootste deel bepaald door het beeld of het concept dat erachter zit, de techniek en de kwaliteit van de afdruk. Een goeie houtsnede is voor mij een combinatie van al deze factoren.

 

Wie zijn op dit moment je grote artistieke voorbeelden?

Mijn artistieke voorbeelden zijn vooral mensen rondom me die me inspireren en keihard gewerkt hebben om te geraken waar ze nu staan. Mensen zoals De Kapitein, Omar Vandermeersch, Jenzie, Dennis Mcnett, Frieke Verlé, Sam Scarpulla. When i’m talking classics: Egon Schiele, Albrecht Dürer, Hans Holbein, Escher.

 

Je bent echt een Printlab VIP, je spendeert er heel veel tijd. Wat betekent het Printlab voor jou?

FREEDOM! Neen, eigenlijk vooral gewoon uitproberen. Het is een plaats waar ik terecht kan voor al mijn printing needs. Ik heb er al heel veel geleerd en ben er zeker van dat ik er nog veel zal bijleren. Zonder het Printlab ben ik verloren.

 

Wat is je favoriete plaat van dit moment?

Pff, dit is echt één van de moeilijkste vragen. Naxatras – “I Am The Beyonder”!

 

Wat is je favoriete skate trick?

Frontside five-o op transition, as fast as possible! Cheers!

 

Inschrijven voor de workshop houtsnede met Timo kan vanaf nu. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn zoals steeds beperkt.

Gerelateerd

Close