• #post

Tutorial: Houtsnede maken met Timothy Verlinde

Gepubliceerd op 15 februari 2024

https://www.facebook.com/hetlabbrugge/videos/831609434360316

In bovenstaande video toont Timothy Verlinde hoe je thuis aan de slag kan gaan om een eigen houtsnede te maken. Hij begeleidt je door de eerste fases van deze techniek en stoomt je klaar om met volle handen naar Het Lab te komen.

Wat is houtsnede?

Graveren in hout is één van de oudste grafische technieken. De oudst bekende houtsnede werd aan het einde van de 9de eeuw in China gemaakt. Vandaag de dag, doen we dat even ambitieus in Het Lab.

Houtsnede is een hoogdruktechniek, d.w.z dat alle niet weggesneden hoogliggende delen worden ingeïnkt en afgedrukt. Wat niet weggesneden wordt, blijft dus zwart. Het uiteindelijke drukwerk doe je met een drukpers. Maar omdat niet iedereen zo’n joekel van een pers in zijn living heeft staan. Leggen we je uit hoe je je kunt voorbereiden om in beter tijden in Het Lab te komen drukken.

Benodigdheden

– Hout
– Gutsen

Stap 1: Tekening ontwerpen

Eens je een tekening bedacht hebt, breng je dit ontwerp met een zacht potlood aan op een kalkpapier. Je kunt ook rechtstreeks op je hout tekenen, maar dan heb je geen kopie meer voor het geval je tijdens het snijden uitschiet en opnieuw moet beginnen.

Opgelet! De afdruk zal het spiegelbeeld zijn van de oorspronkelijke tekening

Stap 2: Tekening Overbrengen

De grafische verschijning op het kalkpapier transfer je met behulp van wrijving naar het hout. De gegenereerde kopie benadruk je nadien best nog eens met een zwarte stift. Hoe beter het design op je hout is aangebracht, hoe gemakkelijker het houtsnijden zal gaan.

Stap 3: Houtsnijden

Diverse houtsoorten zijn hiervoor geschikt. Timothy gebruikt hier M.D.F, maar je kunt gerust ook triplex of multiplex gebruiken. Hout is een robuust materiaal en daarom niet altijd even gemakkelijk om in te snijden. Linolium is wat dat betreft een gemakkelijker alternatief.

Om deftig in het hout te snijden kan je verschillende gutsen hanteren. De meest voorkomende profielen zijn de V- en U- Gutsen. Elke vorm creëert een andere lijn. Dus het kan van belang zijn meerdere gutsen bij de hand te hebben.

Kleine U guts – Fijne lijn, mogelijkheid tot gradueel verloop
Grote U guts – Dikke lijn, mogelijkheid om grote stukken weg te halen
Kleine V guts – Fijne lijn, mits druk ruitvormig
Grote V guts – Dikke lijn, mits druk ruitvormig

Bij een houtsnede luidt de vuistregel: Alles wat je niet wil drukken, snij je weg.

Vooraleer je als een houthakker tekeergaat bepaal je eerst de inwendige outline van je beeld. Aansluitend aan je ontwerp snij je met een kleine U-guts rond alle zwarte delen een paar millimeter weg. Dit maakt het gemakkelijker om nadien met een grote U-guts het overtollige hout zowel binnen als buiten je tekening weg te snijden. Fijne nuances in je beeld kan je gerust eenmalig met een kleine V-guts benadrukken.

Opgelet! Om jezelf niet in de vingers te snijden snij je altijd weg van jezelf.

Happy Carving!

Stap 4: Drukken in Het Lab!

Je kan in Het Lab terecht om je houtsnede te drukken.

Houtsnede

Gerelateerd

Close